De zorg voor een satijncavia

 

Heb jij als liefhebber een satijncavia en wil je weten wat je nu moet doen?

Het belangrijkste is om te weten of het dier al satijnziekte heeft en zoja, hoe ver het gevorderd is. Ga dus op zoek naar een dierenarts die (zonder narcose) een röntgenfoto wil maken van je cavia. Vraag vooraf of de dierenarts op de hoogte is van satijnziekte. Zoniet, kun je via deze site de informatiebrief voor de dierenarts uitprinten en meenemen.

Als de röntgenfoto gemaakt is, kun je kijken of er satijnziekte op te zien is. Hou er rekening mee dat op een digitale röntgenfoto's details beter zichtbaar zijn en satijnziekte eerder ontdekt kan worden. Omdat digitale apparatuur echter behoorlijk prijzig is, hebben niet veel dierenartsen dit tot hun beschikking. Meestal zul je dus een analoge foto krijgen. Het is de moeite om in de buurt te informeren of je ergens terecht kunt waar wel digitale foto's kunnen worden genomen.

Als je dierenarts weinig ervaring heeft, je aan zijn diagnose twijfelt of gewoon zeker wilt weten dat het klopt, kun je vragen of je de foto mee mag nemen (bij digitale foto's kun je vragen of ze op cd gebrand kunnen worden). Knoevel is altijd bereid om samen met haar dierenarts een blik op de foto te werpen om te kijken hoe het ervoor staat.

Als jouw cavia satijnziekte heeft gekregen is het van belang dat je het hem zo makkelijk mogelijk maakt. Heb je bijvoorbeeld een caviaflat met meerdere verdiepingen, en zit er niet op iedere verdieping een waterflesje of etensbakje, zorg dan dat dit wel het geval wordt. De cavia moet zo min mogelijk moeite hoeven te doen om aan zijn eten en drinken te komen. Traplopen is dan erg zwaar. Het zijn kleine dingetjes dus, waar je op kunt letten.

Satijncavia's die last hebben van hun pootjes, kun je een kruikje geven. Een speciale kruik is een Snugglesafe. Deze is onder andere in de Knoevel webshop te krijgen. Het is een platte, ronde schijf die je in de magnetron opwarmt. Na het opwarmen doe je er een hoesje overheen en leg je hem bij de cavia. Snugglesafe's blijven bijna 10 uur warm, dus ook als je overdag niet thuis bent heeft de cavia de hele dag een kruik tot zijn beschikking. Een ander voordeel is de vorm van de Snugglesafe: omdat hij zo plat is kan de cavia er prinsheerlijk bovenop gaan liggen. De warmte die de kruik afgeeft, verlicht de pijn in de pootjes enigzins.

 

Een snuggelsafe (links) is een ideale kruik voor cavia's. De cavia op deze foto zat er, toen de

satijnziekte vergevorderd was, bijna constant met zijn voorpootjes op. Een andere ideale optie is een dierlijk kruikje (rechts): wat is er nu warmer én gezelliger dan tegen een andere cavia aan te kunnen liggen?

 

Als de cavia last krijgt met het eten en af begint te vallen kan het de moeite zijn om vloeibare voeding bij te geven. Hierbij kan worden gedacht aan dwangvoeding zoals Critical Care of Science Recovery. Beiden zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit astronautenvoer kan worden aangemaakt met water. Kauwen is nauwelijks nodig omdat het zachte smurrie is. Je kunt dit voer via een spuitje (zonder naald) geven, of in een klein bakje in de kooi doen, zodat de cavia er zelf van kan eten.

Wanneer de pijn erger wordt, kan gedacht worden aan pijnstilling. De dierenarts kan bijvoorbeeld carprofen meegeven, die je tweemaaldaags op effect kunt geven. Je kunt zelf uitvinden op welke dosis de cavia reageert en wat voldoende is. Ook verkoopt Knoevel Spirea siroop, een natuurlijke pijnstilling voor satijntjes. Deze kun je via onze webshop bestellen.

Op den duur is de pijn niet meer op te vangen met pijnstilling, kruikjes en dwangvoeding. Het is aan ieder baasje zelf om te kijken wanneer het cavialeventje niet meer dierwaardig is. Wordt de situatie steeds uitzichtlozer, is het het beste om te kiezen voor euthanasie. Dit zijn meestal de momenten waarop het gewicht drastisch afneemt omdat de cavia vrijwel niets meer kan eten en het dier zich ook te slecht voelt om nog te bewegen. Dit is echter een richtlijn: een goed baasje voelt waarschijnlijk zelf wanneer het juiste moment gekomen is. Als je toch blijft twijfelen, kan een dierenarts vaak een goed advies geven.

 Tot slot kan het fijn zijn om je ervaringen te delen met mensen die al eerder in dezelfde situatie hebben gezeten. Op het knoevelforum kun je terecht met al je vragen en verhalen. De forumleden helpen je graag met je problemen en het is natuurlijk ook gewoon gezellig!